Sociology Solved MCQS With Answers PDF Download | Top 1000+ Sociology Subject Mcqs Pdf Set No 6

Print/Downlaod pdf

251. Whose definition is this?

‘Clan is a native unit communicating in a typical language, asserting a typical drop, living in a specific geological region, in reverse in innovation, pre-proficient, dependably noticing social and political traditions dependent on family relationship.’

  1. A meeting at Shillong in 1962
  2. Earth Summit at Rio in 1992
  3. Radcliffe Brown
  4. Indigenous People Conference, Sav Paulo 1937

Ans. (a)


252. Practice of inviting visitors, by spitting on their body is drilled by

  1. Azande
  2. Onges
  3. Sherdukpens
  4. Masai

Ans. (d)


253. Demographers don’t consider

  1. Age, sex and racial arrangement of the populace
  2. Height and weight of the populace
  3. Birth and demise rate
  4. Density of populace

Ans. (b)


254. What is implied by sex-proportion?

(a)The connection among male and female

  1. (b) The proportion between the quantity of grown-up male and grown-up females in a populace
  2. (c)The proportion between number of female and number of male in a populace
  3. (d) The quantity of females per 1000 guys in a populace

Ans. (d)


255. The booked stations in India give an illustration of a

  1. Formal gathering
  2. Reference bunch
  3. Social class
  4. Secondary gathering

Ans. (c)


256. Who gave the name ‘Hari

  1. Indian constitution
  2. B.R. Ambdedkar
  3. M.K. Gandhi
  4. G.S. Ghurye

Ans. (c)


257. As indicated by whom ‘oneself’ creates in a social setting and is sustained by essential gatherings?

(a) Charles H. Cooley

  1. (b) Ruth Benedict
  2. (c) Mead
  3. (d) Freud

Ans. (a)


258. Who saw corporate gathering according to power and named it as Verband?

  1. Hobsbawm
  2. Sir Henry Maine
  3. Weber
  4. None

Ans. (c)


259. The worth which can’t be resolved graphically is:

  1. Median
  2. Mean
  3. Frequency table
  4. None of the abovementioned

Ans. (a)


260. The most successive thing of the arrangement around which different things are thickly populated is known as:

  1. mathematical mean
  2. number-crunching mean
  3. consonant mean
  4. mode

Ans. (d)


261. What is the hypothetical system that focuses fair and square of monetary improvement as the determinant of birth and passing rates, alluded to as?

  1. Malthusian Theory of populace
  2. Optimum Theory of populace
  3. Demographic Transition Theory
  4. Theory of social capillarity

Ans. (B)


262. Which of the accompanying decide India’s ripeness rate?

1. Strict significance of the male kid.

2. Government backed retirement worth of kids

3. Financial worth of kids

4. Inborn worth of kids

Select the right answer utilizing the code given underneath:

  1. 1 and 2 in particular
  2. 3 and 4 in particular
  3. 1, 2 and 3 in particular
  4. 2, 3 and 4 in particular

Ans. (C)


263. Which one of coming up next is the principal phase of the development of an organization?

  1. Tradition
  2. Ideology
  3. Collective Experience
  4. Mores

Ans. (B)


264. Recognize the specific component that domi┬Čnates in the material culture:

  1. Religion and Morality
  2. Science and Technology
  3. Custom and Tradition
  4. Folkways

Ans. (D)


265. Which among coming up next is the marker of open separation framework?

  1. Ethnicity
  2. Caste
  3. Class
  4. Religion

Ans. (C)


266. Who among the accompanying creators at first utilized the term ‘social material science’s for Sociology?

  1. Spencer
  2. Comte
  3. Tonnies
  4. Weber

Ans. (B)


267. A creator considered ‘society to be consist┬Čing in the awareness of kind’. Recognize from among the accompanying:

  1. Cooley
  2. Ward
  3. Simmel
  4. Giddings

Ans. (D)


268. Which of the accompanying best portrays humanism as a subject?

  1. The investigation of individual conduct
  2. The investigation of societies
  3. The investigation of society and social collaboration
  4. The investigation of financial aspects

Ans. (c)


269. C. Wright Mills once said that sociologists need to create a sociological __________ to concentrate what society means for people.

  1. culture
  2. creative mind
  3. strategy
  4. apparatus

Ans. (b)


270. A humanist characterizes society collectively of individuals who dwell in a characterized region, share a culture, and who:

  1. collaborate
  2. work in a similar industry
  3. communicate in various dialects
  4. practice a perceived religion

Ans. (a)


271. Seeing examples implies that a social scientist should have the option to:

  1. think about the conduct of people from various social orders
  2. contrast one society with another
  3. recognize likenesses in how gatherings of people react to prevailing difficulty
  4. contrast people with gatherings

Ans. (c)


272. Which of coming up next was a subject of study in early humanism?

  1. Astrology
  2. Economics
  3. Physics
  4. History

Ans. (b)


273. Human science has been gotten from the Latin word ‘Societus’ and ‘logos’, which implies:

  1. Friend or partner and science
  2. Society and laws
  3. Sociability and science
  4. Society and science

Ans. (d)


274. It was as the organizer of “Positive” development that-accomplished acknowledgment as a rationalist, and despite the fact that modem sociologists don’t consider his hypotheses as something besides a progression of intriguing theories, they perceive that he was answerable for showing the requirement for a target efficient investigation of society.

  1. Auguste Comte
  2. Saint Simon
  3. Herbert Spencer
  4. Emile Durkheim

Ans. (a)


275. Modem sociological idea and hypothesis, as unmistakable from the absolutely pondering or philosophical investigation of society, arisen in the:

  1. Late seventeenth century
  2. Late nineteenth century
  3. Late eighteenth century and mid nineteenth century
  4. Early eighteenth century

Ans. (c)


276. Relationship key to social science are those which include:

  1. Friendliness
  2. Conflict
  3. Mutual acknowledgment and the feeling of something partook in like manner
  4. Kinship ties

Ans. (c)


277. Hidden apparently detached, opposing, tumultuous happenings, there are examples and normalities. It is the focal point of a humanist to:

  1. Find and study them
  2. Try and change them
  3. Make them totally ordinary and designed
  4. Study the best examples

Ans. (a)


278. One significant benefit of socialization is that it takes one:

  1. Out of gathering life
  2. Leave one’s segregation
  3. Member of political framework
  4. Realize the significance of abundance

Ans. (b)


279. ‘Gathering Mind’ was composed by:

  1. Bonsanquest
  2. Mac Dougall
  3. Spencer
  4. Hegel

Ans. (b)


280. Contrasts can be those of:

  1. Capacity
  2. Non-limit
  3. Non Interests
  4. Lack of inclination

Ans. (a)


281. In the public arena contrasts are consistently:

  1. Inborn
  2. Adopted
  3. Environmental
  4. Both embraced and characteristic

Ans. (d)


282. Who of the accompanying had characterized society as association in itself?

  1. Giddings
  2. A.W. Green
  3. R.M. Maclver
  4. John F. Cuber

Ans. (a)


283. Power hypothesis about beginning of society isn’t acknowledged in light of the fact that it is accepted that:

  1. It isn’t truly right
  2. State was given by God
  3. It makes accomplishment in the personalities of individuals
  4. It is at this point clear that state is development of families

Ans. (a)


284. Agreeing to_________, self and society are not indistinguishable.

  1. Cooley
  2. Mead
  3. Freud
  4. Marx

Ans. (c)


285. Communism is a _____ not a cycle.

  1. Theory
  2. Virtue
  3. organic specialization
  4. condition of nature

Ans. (a)


286. In the public eye contrasts develop due to:

  1. Socialization
  2. Non-specialization
  3. Non-socialization
  4. Isolation

Ans. (a)


287. Power hypothesis about beginning of society makes us accepts that:

  1. Society was given by God
  2. Force brought society into reality
  3. Force steers clear of the rise of society
  4. Force has no importance with the happening to society

Ans. (b)


288. In India, the organization of family has a pattern towards:

  1. Joint family
  2. Single family
  3. Patriarchal family
  4. Matriarchal family

Ans. (b)


289. These days in India the foundation of marriage is debilitating in light of the fact that:

  1. Our strict chiefs are getting unbending
  2. ladies are turning out to be monetarily sell-adequate
  3. less number of individuals are getting a kick out of the chance to wed
  4. individuals lean toward little size family

Ans. (b)

Ans. (b)



290. Who among the accompanying doesn’t fall under the class of local area?

  1. Keralites in Delhi
  2. Trade association development
  3. individuals of U.S. beginning
  4. None of the abovementioned

Ans. (a)


291. Which one of coming up next isn’t right about institutional design?

  1. There is rule to classify its working
  2. There are no arranged guidelines of its working
  3. There are images which integrate relationship
  4. It is bound with the others

Ans. (b)


292. Industry is institutional construction of an establishment which commonly is:

  1. Political
  2. Cultural
  3. Economic
  4. Social

Ans. (c)


293. Get one which isn’t valid for an organization:

  1. It is least worried about traditions and mores
  2. Customs and mores are its distinctive component
  3. It addresses essential issues of individuals
  4. It is entirely steady

Ans. (a)


294. Which of coming up next isn’t the attribute of a foundation?

  1. It should adhere to some grounded rules
  2. Its solidarity depends on submission to rules
  3. These develop with the general public
  4. These have no unmistakable goals

Ans. (d)


295. Who of the accompanying has characterized establishment by saying that, “Foundation is unequivocal association seeking after some particular interest with a certain goal in mind”?

  1. R.M. Maclver
  2. Ogbum
  3. Ginsberg
  4. E.A. Ross

Ans. (a)


296. Who of the accompanying has said that “A social foundation is a practical setup of culture design”?

  1. Kimball Young
  2. Maclver
  3. Ginsberg
  4. Gillin and Gillin

Ans. (d)


297. “Social foundations are sets of coordinated human connections set up by basic will” was said by:

  1. C.H. Colley
  2. E.A. Ross
  3. Kingsley Davis
  4. Sheriff and Sheriff

Ans. (b)


298. Which among the accompanying establishes a gathering?

  1. Vegetables merchants following each other into a path.
  2. Members of a carnival organization occupied with execution.
  3. Children running out of the school after it is shut for the afternoon.
  4. Partnership that has fizzled.

Ans. (b)


299. Demonstrate which of the accompanying a gathering?

  1. Some individuals from Bar Association examining matters concerning their Association.
  2. Some specialists examining a significant subject of a medical procedure.
  3. A chief body of a worker’s guild.
  4. A pony man, a cyclist, and a person on foot coming the street.

Ans. (d)


300. Individual from a little worker’s organization is:

  1. A gathering of people
  2. An associational gathering
  3. A factual gathering

(d) An essential gathering

Ans. (b)